discussies over smaak

Laatst had ik een discussie met een collega over het wel of niet mooi vinden van een website. Zij zei: “dat is smaak.” Ik zei dat dat volgens mij niet helemaal zo was. Of misschien wel helemaal niet.

Ik denk dat het een kwestie is van meerdere factoren. Wij, mensen, houden van een bepaalde orde en systematiek in wat we zien (en wat we kunnen bevatten). Als het gaat om tekst, zijn er bepaalde, bewezen zaken waar je rekening mee moet houden. Een hele brede bladspiegel werkt niet. Daarom zijn er boeken in een bepaald formaat en zijn er standaard lettergroottes. Ook kolommen zijn om die reden in gebruik. Uit de tijd dat ik bij een uitgeverij werkte (nog voor het internet op grote schaal gebruikt werd), kan ik me dat nog goed herinneren.

Kleurgebruik heeft niet alleen met smaak te maken. Zachtoranje letters in een kleine fontgrootte op een witte achtergrond zijn niet prettig leesbaar. Dat geldt ook voor witte letters op een lichtblauwe ondergrond. Er zijn regels voor contrasten en de grootte van fonts die een webpagina moet hebben om goed leesbaar te zijn. Niet alleen voor mensen met een beperking is dit handig. Ook wanneer je een website in de felle zon bekijkt is dit handig. Of als je scherm kleiner is.

Beperking?

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Diverse websites geven hiervoor diverse getallen, maar het zijn er zeker ruim 2 miljoen. Ze zijn slechtziend, blind, doof of hebben een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking. Dat zijn veel mensen.

Taalgebruik

Taalgebruik is belangrijk. Niet alleen voor laaggeletterden. Ook hoger opgeleiden hebben baat bij begrijpelijke taal.

Een website moet je met je toetsenbord kunnen bedienen, zonder 70 keer op de tabtoets te hoeven klikken om allerlei overbodige pop-ups weg te hoeven klikken. Bijvoorbeeld. Met je toetsenbord moet je overal kunnen komen waar je ook met je muis kan komen.

Nu noemen we dit toegankelijkheid. Daar zijn internationaal eisen en richtlijnen voor gedefinieerd. In Nederland moet de (semi)overheid aan deze regels voor toegankelijkheid voldoen. Dat geldt niet voor websites van ziekenhuizen en voor andere sites die een dusdanig algemeen belang dienen dat ze voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Van toegankelijkheid wordt gezegd dat het je website niet mooier maakt, of dat volledige toegankelijkheid een illusie is. Ik denk dat dat niet zo is. Ik ben van mening dat een goede ontwerper een mooie, responsive en goed toegankelijke site kan maken die ook nog eens heel fijn is om naar te kijken. Dat een goede redacteur helder, toegankelijk en begrijpelijk kan schrijven. En dat dat geen kwestie is van smaak.

Wat vind jij een mooie website? En vooral, waarom vind je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *